Εθνικό Θέμα

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ


Για την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, τα θεμέλια της ιδρύσεως της ανάγονται σε έννοιες ιερές και καθαγιασμένες. Ο προαιώνιος όρκος, "ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ", είναι για την Πρωτοπορία και το λάβαρο και ο αγώνας. Ένα ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας έναντι της παρακαταθήκης των προγόνων. Η παράταξή μας, νιώθοντας την ανάγκη για συμβολή των φοιτητών στους πολύπλευρους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για Ελευθερία, Εθνική Αποκατάσταση και Επανένωση του λαού μας, χωρίς πατριωτικές εξάρσεις, εθνικιστικά πειράματα και μακριά από τάσεις απορριπτισμού, προσεγγίζει το Κυπριακό πρόβλημα με ρεαλιστική διάθεση.
Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης αποβαίνει σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού η εμπέδωση των τετελεσμένων της εισβολής στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας, δημιουργεί μακροπρόθεσμα ανυπολόγιστους κινδύνους για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και στις ελεύθερες περιοχές.

Η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της Κύπρου μας είναι για μας ύψιστος πολιτικός στόχος. Ένα στόχο που υπηρετούμε με την προσήλωσή μας στις βασικές αρχές μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στην ορθολογική ανάλυση των διεθνών δεδομένων και στην αποφυγή των εύκολων συνθημάτων που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την όποια λύση ή το κλείσιμο του Κυπριακού αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα διασφαλίζει διάρκεια, βιωσιμότητα και λειτουργικότητα. Θα οδηγεί στην απόσυρση του κατοχικού στρατού και θα τερματίζει τον εποικισμό. Μια λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για την επανενωμένη Κύπρο για μια δυναμική και ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως η διχοτόμηση δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ επιλογή. Σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης. Μιας λύσης όπως αυτή αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις δεσμευτικές συμφωνίες κορυφής του 1977 (Μακαρίου-Ντενκτάς), του 1979 (Κυπριανού-Ντενκτάς) και της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 (Παπαδόπουλου-Ταλάτ), οι οποίες δεν επιδέχονται αφορισμούς. Η οποία λύση θα πρέπει να επιτευχθεί και με τη καταλυτική συμβολή της Ε.Ε. Μια λύση που θα προνοεί τα πιο κάτω σημεία τα οποία ήταν και είναι πάγιες θέσεις της παράταξης μας από την ημέρα της ιδρύσεως της:
• Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.
• Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.
• Άμεση παύση και αναστροφή του συνεχιζόμενου εγκλήματος πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Στη σκέψη της πολιτικής μας ηγεσίας πρέπει να είναι το γεγονός ότι όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα των εποίκων συνεχώς διογκώνεται με δραματικές συνέπειες για το εθνικό μας θέμα.
• Διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση- διακίνηση-ιδιοκτησία)
• Την λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, σε όλη την επικράτεια του νησιού.
• Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
• Εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.
• Ύπαρξη μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας και μιας αδιαίρετης κυριαρχίας.
• Διατήρηση της Ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επιτάσσει και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
• Ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.