Ταυτότητα

ΙΔΡΥΣΗ – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ιδρύθηκε το 1981 και από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της, έταξε ως πρώτιστο στόχο της, την κατά το μέγιστο συμβολή των φοιτητών στους αγώνες του μαρτυρικού ελληνισμού της Κύπρου για εθνική δικαίωση και ελευθερία. Η ίδρυση της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έδωσε όραμα και ιδανικά σε χιλιάδες φοιτητές που με κύριο όπλο τους την ανιδιοτέλεια και τον ενθουσιασμό έγιναν, σε όλους τους χώρους σπουδών, κήρυκες των αρχών και της ιδεολογίας της παράταξης. Πολύ σύντομα η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ γιγαντώθηκε και κατέστη πρώτη δύναμη με διαφορά. Το καταστατικό της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αποτελεί μιαν επανάσταση για την εποχή του. Εν έτι 1981 διακηρύσσει την πίστη της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και εκφράζει την αταλάντευτη προσήλωση στην κοινή πορεία Κύπρου – Ελλάδας.

Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, είναι Αυτοτελής, Πρωτοπόρος, Μαζική, Αυτόνομη, Δημοκρατική, Συνδικαλιστική οργάνωση φοιτητών. Αγωνίζεται στα ίδια ιδεολογικά πλαίσια με το Δημοκρατικό Συναγερμό. Συμμετέχει, έτσι, σε όλα τα όργανα του, μεταφέρει τις απόψεις των φοιτητών στη Βουλή μέσω των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού και οι αντιπρόσωποι της ψηφίζουν για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που συζητούνται στα όργανα αυτά, δίνοντας άμεσα και δυναμικά το δικό της στίγμα σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δεν έχει τίποτα να κρύψει γι` αυτό και δε φοβάται να βάλει το χέρι «επί των τύπων των ήλων»
. • Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει συνειδητά στην ιερή έννοια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και αντιτάσσεται σθεναρά σε όλες τις μορφές ολοκληρωτισμού και καταπίεσης, ή βιασμού της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει αταλάντευτα στην ισότητα, την αδελφοσύνη, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική δικαιοσύνη που συνιστά η καθαγιασμένη έννοια της λαϊκής κυριαρχίας.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει στον ελεύθερο, πιστό και εποικοδομητικό διάλογο και αποδέχεται τη διαφωνία, τον έντιμο ανταγωνισμό, την ελεύθερη και αβίαστη διακίνηση ιδεών και αξιών, χωρίς υπονόμευση, σε ένα Δημοκρατικό, Πολυκομματικό, Πλουραλιστικό πολίτευμα.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ διακηρύσσει την προσήλωση της στην αρχή της εφαρμογής του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των λαών.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο οποίος πηγάζει βασικά από τον Ελληνικό και Χριστιανικό πολιτισμό, μιας και η Κύπρος ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά ανήκει στην Ευρώπη.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ συνέβαλε στην ολοκλήρωση του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης, όπου όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να ζουν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα συνεχίσει να παλεύει για την πραγμάτωση των στόχων της Ενωμένης Ευρώπης με όλες της τις δυνάμεις.

Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Πανεπιστημίου Κύπρου


Η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Πανεπιστημίου Κύπρου ιδρύθηκε το 1993 και δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο του Πανεπιστημίου, με μόνο γνώμονα και σκοπό τη δυναμική προάσπιση και αποτελεσματική προώθηση των συμφερόντων της φοιτητικής κοινότητας.
• Εκεί που οι άλλοι αδυνατούν, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ χαράσσει το δρόμο για το μέλλον. Αγωνίζεται ασταμάτητα, με κινητήρια δύναμή της την εμπιστοσύνη με την οποία οι φοιτητές την περιβάλλουν. Η εμπιστοσύνη αυτή έδωσε στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 10 από τις 21 έδρες Εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φ.Ε.ΠΑΝ., 50 από τις 87 έδρες στα Συμβούλια των Τμημάτων και 11 από τις 20 έδρες στα Συμβούλια των Σχολών.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, πρωτοπορεί τόσο στις εκδηλώσεις (πολιτιστικές, πολιτικές, ακαδημαϊκές και ψυχαγωγικές), όσο και στην έκδοση εντύπων. Εκδίδει τη μηνιαία φοιτητική εφημερίδα «Πρωτοποριακά Νέα» και το μοναδικό φοιτητικό περιοδικό στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, «Φοιτητικοί Αντίλαλοι». Όλα τα τεύχη του περιοδικού αποστέλλονται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Επίσης, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εκδίδει το «Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο» και τον «Οδηγό Σπουδών και Ψυχαγωγίας». Παράλληλα, τα Συμβούλια Τμημάτων και Σχολών της παράταξης, εκδίδουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα δικά τους έντυπα.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ προωθεί το διάλογο με τις υπόλοιπες παρατάξεις και πιστεύει ότι οι μάχες κερδίζονται μέσα από τη συνεργασία όλων των δυνάμεων και όχι μέσα από την αντιπαράθεση.
• Παράλληλα, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και εκτός του Πανεπιστημίου με πρωταρχικό στόχο και προσανατολισμό τη συμβολή στον αντικατοχικό αγώνα, αλλά και τη συνολική προσφορά στα κοινά.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στοχεύει στην εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.
• Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αγωνίζεται για τη διατήρηση της ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.