Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο! Της Μαρίας Πέτρπυ, ΟΙΚ 1ο

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!

 

 

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αυξάνεται το φαινόμενο της απολιτικοποίησης των νέων καθώς και της αδιαφορίας τους προς τα κοινά και το συνάνθρωπο. Ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία, το σύνολο της κοινωνίας αλλά και τον καθένα μας προσωπικά.

Η αδιαφορία των νέων προς τα κοινά είναι κυρίως αποτέλεσμα του κλυδωνιζόμενου κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Η αναξιοκρατία στους κρατικούς θεσμούς (π.χ πελατειακές σχέσεις στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα), η οικονομική κρίση, η ατιμωρησία των ενόχων για διάφορα σκάνδαλα, η αδικία, η ανεργία, το άγχος για την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση και το αβέβαιο μέλλον, καθώς και η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων είναι οι κύριοι λόγοι που οι νέοι αποστασιοποιήθηκαν από τα κοινά.

Έφτασε η ώρα όμως εμείς οι νέοι να ανασκουμπωθούμε, να αφήσουμε στο περιθώριο τις πρακτικές του ωχαδερφισμού και να δράσουμε για να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ηθική, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη. Ήρθε η ώρα να κάνουμε την κίνηση για την διαφορά.

Αρχικά πρέπει ο καθένας μας να δει τον εθελοντισμό ως στάση ζωής και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Ο εθελοντισμός που συμβάλλει στην επίλυση κοινωνικών, οικονομικών αλλά και περιβαλλοντικών προβλημάτων προασπίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ενδυναμώνει τους θεσμούς της κοινωνίας, την αγάπη για το συνάνθρωπο και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Με τη συμμετοχή μας σε πολιτιστικές και εθελοντικές δράσεις αρχικά περνούμε ευχάριστα και εποικοδομητικά τον ελεύθερο μας χρόνο. Ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα και το άγχος της καθημερινότητας, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους ανταλλάζοντας μαζί τους ιδέες και ανησυχίες για την κοινωνία μας και βρίσκοντας τρόπους επίλυσης για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επιπρόσθετα η συμμετοχή σε ημερίδες που αφορούν την νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία βοηθούν εμάς τους νέους να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση για την μετέπειτα επαγγελματική μας αποκατάσταση, η οποία θα μας ανοίξει τον δρόμο για την πραγματοποίσηση των ονείρων μας.

Εν τέλει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά είναι η αποχή της από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η αδράνεια και η αδιαφορία για την πολιτική κάνει κατά κύριο λόγο κακό στην ίδια την κοινωνία , καθώς δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα θέλω της νέας γενιάς και παραμένει στις παλαιολιθικές ιδέες και πολιτικές. Μόνο με τη δική μας συμβολή υπάρχει ελπίδα να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, εκσυγχρονίζοντας τον πολιτικό βίο, επιλύοντας τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν, προασπιζόμενοι την ηθική, την αλήθεια, την ισονομία και το καλό του τόπου μας. Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα αλλά βοηθά  τα κόμματα να διατηρούν τα ποσοστά τους και δεν προάγει την ψήφιση προσώπων που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο τον τόπο μας. Η αποχή μας είναι και η ανοχή μας.

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο! Γίνε εσύ ένα κομμάτι της νέας γενιάς και της κοινωνίας που οραματίζεσαι. Η νέα γενιά μπορεί να πάρει τον τόπο μας μπροστά. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!

 

Μαρία Πέτρου, πρωτοετής Φοιτήτρια στο τμήμα Οικονομικών