Ανακοίνωση για Ιατρική Σχολή

Σκέψεις για τις αντιδράσεις ιατρών, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου – Δημόσια Νοσηλευτήρια

 

Είναι με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία που παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσον αφορά τις αντιδράσεις για την κλινική άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στα δημόσια νοσοκομεία του τόπου μας.

Η διαδικασία ίδρυσης της πρώτης δημόσιας Ιατρικής Σχολής, παρά τα όποια προβλήματα τέθηκαν τότε, ήταν εξ΄ αρχής μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για το πανεπιστήμιο όσο και για τον τόπο μας. Η ύπαρξη της Ιατρικής Σχολής ενισχύει την ακαδημαϊκή αυτονομία της Κύπρου σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι, αυτό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξετάσουμε τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό που θέλουμε να έχουμε στον τόπο μας. Ιδρύοντας και ενισχύοντας κλάδους υψηλής αξίας θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη παρουσία μας διεθνώς και να στρέψουμε την παιδεία μας προς το μέλλον.

Είναι λοιπόν αδικαιολόγητο να πληρώσει η υγεία και δη το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου, τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις των ιατρών. Ο όποιος σχεδιασμός που στόχο έχει να φέρει ελπίδα για πρόοδο στον τόπο δεν πρέπει να παραμεριστεί, αλλά αντιθέτως να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Την ώρα αυτή το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι πως η νέα γενιά δεν πρέπει να χαθεί, να ξενιτευτεί, αφήνοντας πίσω μια κοινωνία αδιάφορη για το αύριο, με μόνο μέλημα την συντήρηση των δήθεν κεκτημένων του χθες. Η Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία θεωρεί, εξάλλου, πως απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας για επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού και όχι αλλαγή του σχεδιασμού για διατήρηση της παλιάς φιλοσοφίας.

Με αυτές τις σκέψεις, αδυνατώ να κατανοήσω τις συμπεριφορές όλων όσων αντιδρούν στην κλινική άσκηση των φοιτητών Ιατρικής στα δύο μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του νησιού. Είναι λογικό ότι οι φοιτητές πρέπει να μπουν στα νοσοκομεία μαζί με τους ακαδημαϊκούς γιατρούς τους. Έτσι, θα επιτευχθεί η καλύτερη και πιο εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους. Οι ακαδημαϊκοί ιατροί θα προσφέρουν στο νοσοκομείο και οι κλινικοί ιατροί θα προσφέρουν στο πανεπιστήμιο. Αυτή η αλληλένδετη σχέση θα φέρει καλύτερες μέρες στις υπηρεσίες υγείας του τόπου.

Η πολιτεία (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου) έχει αποφασίσει τον προσανατολισμό ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος και επενδύει στους τομείς εκείνους που θα δώσουν προστιθέμενη αξία. Προς τι τότε όλες οι αντιδράσεις; Μήπως κρύβονται άλλα συμφέροντα; Οι βεβιασμένες αντιδράσεις και τα τελεσίγραφα υποδεικνύουν την πιθανότητα ύπαρξης αλλότριων κινήτρων και βαθιάς εμπάθειας απέναντι στην ακαδημαϊκή αριστεία.  Αυτή η ιστορία μου θυμίζει τις αντιδράσεις από αυτούς που δεν ήθελαν την ίδρυση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Φοιτητών Παν. Κύπρου αλλά και την κατασκευή της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» στην Πανεπιστημιούπολη.

Εν κατακλείδι, καλώ τους ιατρούς του δημοσίου να συμπορευθούν μαζί με τους ακαδημαϊκούς μας, όπως προνοεί η συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου για το καλό των φοιτητών μας, της παιδείας και της υγείας.

 

Αντρέας Σιέγκας, Πρόεδρος Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Παν. Κύπρου