Μείωση της στρατιωτικής θητείας. Του Γιώργου Πογιατζή, ΜΜΚ 2ο

Μείωση της στρατιωτικής θητείας

 

Ένα από τα φλέγοντα θέματα αυτή την στιγμή στην κυπριακή κοινωνία, που έχει λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα είναι η πρόνια για την μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Η νέα πρόνια  προβλέπει όπως οι οπλίτες της 2015 Β’ ΕΣΣΟ απολυθούν στους 18 μήνες ενώ οι επόμενες ΕΣΣΟ εκπληρώσουν θητεία 14 μηνών. Επίσης θα γίνει πρόσληψη συμβασιούχων επαγγελματιών οπλιτών.

Αναπολώντας τα 2 χρόνια που υπηρέτησα στην εθνική φρουρά θα ήθελα να γράψω με τη σείρα μου την άποψη μου ως νέος ενεργός πολίτης για την μείωση της θητέιας.

Όπως εγώ έτσι και όλοι όσοι υπηρετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην εθνική  φρουρα γνωρίζουμε καλά πως η βασική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων και η απόκτηση ειδικότητας τελειώνει περίπου στους 6 πρώτους μήνες της θητείας μας. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα οι υπόλοιποι 18 μήνες που απομένουν μέχρι να συμπληρωθεί η θητεία μας, να μετατρέπονται σε μια επαναλαμβανόμενα ανιαρή καθημερινότητα που δεν έχει τίποτα καινοτόμο να μας προσφέρει. Βυθιζόμενοι λοιπόν στην νόρμα μας, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να περιμένουμε την μέρα της αποστράτευσης μας!

Επιπρόσθετα, είναι γεγονός πως με το πέρας της στρατιωτικής θητείας ο εγκλιματισμός-εναρμόνιση των «νέων» πολιτών πίσω στα λιμέρια της ακαδημαικής ζωής είναι δύσκολος καθώς θα έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα 24-μηνης  απομάκρυνσης από τα θρανία!

Είναι ολοφάνερο πως μειώνοντας τη στρατιωτική θητεία  κατα 10 μήνες , απαλλάσονται κατεπέκταση και οι μελλοντικοί εθνοφρουροί απο 10 μη-παραγωγικούς μήνες εξοικονομώντας χρόνο – γιατί πολύ απλά θα έχουν την ευκαιρία κατά  ένα εξάμηνο να αρχίσουν νωρίτερα τις ακαδημαικές τους σπουδές και χρήμα, καθώς θα μπορούν να  βρούν κάποια εργασία.

 Επομένως οι άλλοτε χαρακτηριζόμενοι μή - παραγωγικοί εθνόφρουροι- (κατά 10 μήνες -εν δυνάμει της παλαιάς πρόνιας) θα μετατρέπονται σε παραγωγικούς νέους πολίτες (εν δυνάμει της νέας πρόνιας)  για την κοινωνία, συνεισφέροντας με τη δράση τους απο οποιοδήποτε άλλο πόστο είτε στον κοινωνικό τομέα (εθελοντισμός), είτε στον οικονομικό τομέα (εργασία) είτε στον πολιτικό τομέα (ενασχόληση με τα κοινά). Ουσιαστικά ευεργετούνται απο την κοινωνία και ευεργετούν για την κοινωνία!! Γίνονται ενεργητικοί παραγωγικοί πολίτες με όραμα!

Είμαι της άποψης πως  το μόνο που επιτυγχάνεται με τον  συντηρητισμό και τη δύσκολία υιοθετησης νέων εκσυγχρονιστικώων μεθόδων, πολιτικών και ιδεών  είναι η  καθήλωση της κοινωνίας μας σε αναχρονιστικές και παρωχημένες πρακτικές μη -συναδουσες με τις κοινωνικές απαιτήσεις των εποχών που εμεις οι ίδιοι συνεχώς καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Εν κατακλείδι στη σύγχρονη εποχή που ζούμε,με τα τόσα δεινά να μας επισκιάζουν καθημερινώς, πρέπει να έχουμε ως επιτακτικό αίτημα μας  τη συνεχή  εύρεση νέων εκσυγχρονιστικών λύσεων που θα στοχεύουν στην απάμβλυνση αν όχι και ολοκληρωτική επίλυση των στρεβλώσεων (οικονομικών- κοινωνικών-πολιτισμικών –πολιτικών) που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την ευημερία του τόπου μας...γιατί όπως πολλόι σωστά έιπε κάποτε και ο Κάρολος Δαρβίνος << Δεν είναι ούτε τα πιο δυνατά, ούτε τα πιο μεγαλόσωμα είδη του πλανήτη που θα επιβιώσουν στις μέρες μας, αλλά αυτά που θα έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται όσο το δυνατό καλύτερα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα των εποχών>>

 

Γιώργος Πογιατζής, δευτεροετής Φοιτητής Μηχανολογίας