Αποχή, η μεγάλη νικήτρια των βουλευτικών εκλογών στις 22 του Μάη.

Aποχή, η μεγάλη νικήτρια των βουλευτικών εκλογών στις 22 του Μάη.

 

Στις 22 Μαΐου του 2016 έλαβαν χώρα οι βουλευτικές εκλογές. Μεγάλη νικήτρια, η αποχή με ποσοστό 33%, καθώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Δυστυχώς, αρκετοί θεωρούν πως με την αποχή εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο πολιτικό ψεύδος, την υποκρισία, την εξαπάτηση. Αυτή η στάση όμως μετατρέπεται σε μπούμερανγκ εναντίον τους καθώς με τη σιωπή τους «ψηφίζουν» την ανοχή προς τα τεκταινόμενα αφήνοντας τους άλλους να επιλέγουν αντ’ αυτών τα άτομα που θα τους εκφράζουν! Οι εκλογές είναι μόνο μια στιγμή. Εξαρτάται από τον καθένα μας αν η στιγμή αυτή ανήκει στην άσφαιρη και ξεστρατισμένη «εξέγερση» του καναπέ είτε στο δυναμικό «παρών» για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο.

Βέβαια, είναι άξιον μνείας πως η αποχή δεν συνεπάγεται με απαξίωση από τα κοινά αλλά με απαξίωση στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα αν λάβουμε υπόψη το γεγονός πως όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τα κοινά, μη κυβερνητικούς και εθελοντικούς οργανισμούς και όλο και λιγότερο κόσμος ασχολείται με πολιτικές οργανώσεις. Η αποχή και η αποστασιοποίηση από τη συμμετοχική δημοκρατία  μιας και η βουλή αποτελεί το κατεξοχήν όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, δεν θεραπεύουν τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, αντιθέτως, τα επιτείνουν και τα διαιωνίζουν. Εμείς ως Φ.Π.Κ Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου καταδικάζουμε τέτοιες στάσεις. Το 33% αποχής στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής της διάθεσης των πολιτών έναντι των εκλογικών διαδικασιών. Καθήκον της νέας βουλής να το ανατρέψει. Με γνώμονα το γεγονός πως η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στα κόμματα και η μη παροχή δυνατότητας στον ψηφοφόρο να επιλέξει πρόσωπα αντί κόμματα που τον οδηγεί στην αποχή, καθιστά αδήριτη ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του εκλογικού συστήματος στη χώρα μας. Η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας θα αποτελέσει εργαλείο προς ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας μας.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχουμε βαθιά χωμένα στο μυαλό μας ως παρακαταθήκη τα σοφά λόγια του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865) « Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.»

 

Δελτίο Τύπου 25/05/2016